Friday, 19 November 2010

pesan mak!


malam ni mak akak nak balik kg johor..sepupu akak nak buat kenduri kawen anak dia...muda2 dah gatal bijik nak kawen mak akak ajak akak..x leh mak..senduk keje..lagipun x kan nak naik kancil..nanti mak xde kelas..kannnn gitewww...

so ade sedikit pesanan buat akak...

"ko tu mak xde jagan dedah2 pintu..tingkap semua tutup..plug tv, lampu jagan lupa tutup. malam2 kalau ko kuar tutup semua..kunci elok2..kalau esok benggali karpet (pakistan uollss) datang..ko bagi dia 50 hengget. kata kat dia mak balik kampung..."...

biase lah tu uollsss ayat mak2 nak tinggalkan rumah sebelum balik kampung...sepuluh kali ulang alik kluar masuk tinggal barang....


akak pun ape lagi dah jengket2 kaki nak lompat sebab merdeka kan...aku lah pemaisuri dalam ini rumah....

tetiba ade pesanan lagi....

"mak xde mak x nak ko bawak mane2 lelaki masuk rumah..jangan ajak orang2 lelaki yang x kenal..orang keliling bercakap nanti..x manis"....

trus x jadi lompat..akak garu kepala n trus pandang cermin...

pompuan ke aku ni?

Tuesday, 16 November 2010

anak2

coti sekolah nak start dah..anak buah akak yang darjah enam tu dapat 4A 1B...syukur..pandai anak buah aku..tp uda lom ade duit nak belikan kakak hadiah....

bila di tanya nak hadiah ape..jawabnya Iphone....
glap mata sekejap...rasa nak pitam....

mak ai besar hajat ko ek...makcik ko nak merasa pakai belekberi ni pun tunggu umur senja baru dapat...sebelum tu duk lah pakai hp iras2 alat pembaling anjeng dengan bunyi ala2 harmonika tu...

budak sekarang kalau mintak x alang2 kan..bila pekse bagus je..dapat laptop...
dapat hp canggih manggih...ade tu kawan anak buah akak punya kawan..spm result manja2 dengan A ade dua tiga ketul..tup tup dapat kereta PERDANA...adohai...kau keja bagai nak rak ni..duk lah pakai kancil sajork yang dua tiga bulan lagi bakal menempatkan dirinya ke bengkel sebab uzur....

anak2 sekarang mewah...dulu akak dapat pekse no satu bapak akak cuma belikan pensel box besi dengan pensel 2B je..tp rase bestnya macam dapat emas...paling2 hebat pun dapat ikut pi jalan2 kat bandar pj or kelang...


sekarang ..dapat no satu je tu dia...dapat pi disneyland...pitam kan....
dapat laptop sebijik...dapat piano...ko aderrr?

kalau akak dulu mintak lebih2 almaklum dapat tali pinggang lah jawabnya...

dulu kalau x nak belajar..mak n abah capai getah paip libas terus..anak sekarang x leh dimarah..terencat akalnya katanya...kaannnn...pa dia...

dulu xde lah tunyen2 bagai..pandai gak...anak sekarang kalau x anta pi tusyen x ikut peredaran zaman katanya...sebenarnya anak2 sekarang ni bebal...azabbbb....

sebulan bayar 2-3 ratus..amboi banyak tu...sebab ape..kat sekolah cikgu ajar x bagus katanya...yer ke...nasib baik aku x jadi cikgu..kalau aku jadi cikgu mau aku libas pakai tali pinggang...mendapat ko...

ape pun anak2 sekarang mmg bertuah....sebut je ape nak..semua dapat...kita dulu kena simpan je angan2...



beli rokok atau pow sajer!


ada perasaan nak isap roko tapi x nak beli...pow rokok orang je....

itew adalah satu perkara yang biadap namanya....kita paham ketagihan merokok itew mmg sukar di bendung...tp kalau nak isap rokok ko kena lah usaha nak bagi mulut berasap....kannnn...

akak start merokok ni sejak akak di bangku sekolah lagi..walaupun akak woman...womanlah sangat kan..tp akak start merokok sejak usia muda...sebelium akak start belajar pakai high heel akak blajar isap rokok dulu kay...bleyyyy

zaman2 akak start menjadi bohsia lagi...akak dulu kat sekolah pengawas uollsss..tangkap orang merokok tp bila akak tangkap rokok akak rampas..akak yang isap...biadap x....ade aku kesah...

dulu isap nyorok2....takut mak bapak akak tau...tp bila dia dapat tau dia buat bodoh je...mereka cakap merokok lah asal ko x mintak duit mereka....macam2 cara akak buat nak kumpul duit sebab nak beli rokok..zaman tu rokok murah uolllssss...sekotak besar dunhill 3 ringgit lebih je....

sekarang tu dia..10 hengget....pitammmm...

mmg ade niat nak berhenti..makan ubat..kurang kan isap..tp kurang berjaya..sebab gigih kannn...

dulu akak rase merokok ni akan nampak kelas...kalau isap rokok tu nampak cam wanita2 sosial gitew..tp sebenarnya nampak sial ok...hahahahah

wanna smoke?

sebab ape..bila kita ade rokok ramai lah jantan2 kat sekolah tu duk dekat kat kita..sebab kita ni ade rokok...then leh kita exchange rokok ngan mereka..opsssss...

then time tu pow2 rokok tu x jadi hal sebab murah....tapi bila dah senja kala ni rokok dah mahal..bila orang nak pow rokok terjegil2 bilik mata kita nak bagi x....kadang2 buat2 hint2 x nak bagi kannnn....

kadang2 tu dah jadi hebit orang ni..rokok ade tapi simpan..sebab pow rokok orang ni sedap....kadang tu akak pun ade gak pow rokok orang tp..berpada2 lah kan..ini asyik nak pow orang je..pa diaaaa....x yah tengok jauh...kat umah akak ni..semua jantan isap rokok..cuma sorang abang ipar akak je x isap sebab paru2 dia ade sebelah je....akak rase silap ari bulan mak akak pun join sekaki sebab tension dengan semua kannnn....

then abang and adik akak ade lah salah pengepow rokok paling tegar....sakit benor ati rasenya..pantang ade rokok atas meja...tau2 je tinggal sebatang..pow macam dia beli..pergampangan ke tidak.......dah lah isap rokok macam keretapi....

ko mampu?

dulu mase akak blajar...duit ala2 manja kan...so selalu lah akak pow rokok kawan2 kan...then kawan akak ni cakap " nyah..mak aku kan menoreh getah tau...kalau x salah dia kuar umah kul 4 pagi..then pi menoreh..sampai kul 11 pagi...dia jual getah tu...kena kayuh basikal jauh nak jual...then dapat duit tu dia kirim kat aku..tehn aku beli rokok ni..mak aku cakap kalau beli rokok tu bagi kawan2 lain isap sama..sebab mak aku mmg bagi duit suruh belanja kawan2"...

gampang x cerita dia...ko cakap je lah ko x nak bagi rokok kan....

sejak tu akak x nak pow rokok orang lagi...sebab ape....kita nak merokok kenapa kita kena mintak orang kan....

then kita kena lah hormat kalau kita duk merokok dekat ngan orang yang x merokok..kena hormat..sebab ade orang ni bau asap rokok pun dia leh muntah....

akak nak cuba rokok electronic ni lah..selalin selamat ..ia juga tahan lama...x bazir rokok beli rokok yang banyak bahan kimia tu

so pengajaran disini...kalau nak isap rokok beli sendiri...kalau terpakse mintak tu emergency je..atau x yah isap...setuju? kalau leh buat2 lah berhenti....dah lah mahal...bahaya untuk kesihatan plak...

hikmat masyarakat dari
Doktor senduk

Monday, 8 November 2010

karma ke kurma?

korang tau x ape maksud karma?...

perkataan karma ni dr perkataan india kan...yer ke...ke arab?


akak pun kurang pasti ape maksud karma...kalau kurma akak tau lah ape dia...

eh bongok karma lah bodoh..bukan kurma ..nah pelempang sedasss

bukan ape....akak selalu baca dalam buku..majalah..and orang sebut2 pasal karma...then selalu sebut2 " i'm believe in karma"...

sebenarnya akak rase karma ni ade lah balasan atas ape perbuatan yang kita buat...

contoh: kalau kita tolong orang kan tanpa balasan..satu hari nanti pasti ade orang tolong kita kalau kita susah...

kottttt...

bukan ape...ari tu ade mamat ni akak ade kenal lah dia..ade dua tiga kali akak jumpe dia...akak kenal dia pun mase akak buat kerja n meeting kat satu tempat ni...

akak terus terbayang dia cam ni

agak kenal gak lah..kitorang pun dah beberapa kali buat aksi ekrobatik bersama...

then satu hari tu akak kuar ngan kawan2 akak ahli persatuan pemandu-pemandu lori ayam wanita malaysia.... then mamat ni call..dia kata nak pinjam duit rm 50... time tu akak tengah drive...

akak takut gak nak bg tau kawan2 akak sebab nanti diorang kata akak ni spedo jantan...tp hati akak berdekit suruh akak tolong..

then akak smsm dia..akak tanya dia nak bila..dia kata nak secepat mungkin sebab kete dia habis minyak tengah jalan n card ATM dia x leh guna...

akak trus tanya kawan akak ape pendapat diorang....

salah sorang kawan akak ni bagai pendapat " nyah raut elok x..kalau mak..kalau raut dia elok bukan 50 hengget 500 mak bg"...dia cakap secara gurau...yer ke gurau

then sorang kawan akak ni terus pose set2 ustazah pun cakap cakap...." kalau ko nak tolong orang ..x kisah lah dia raut elok ke bisa..yang penting ko ikhlas...x kisah lah dia tipu ko ke tidak..yang penting niat ko untuk tolong..kalau dia tipu tu antara dia ngan allah..sebab ape aku believe in karma..kalau kita tolong orang ari ni..pasti bila2 satu hari nanti ade orang tolong kita bila kita susah"....

akak tersentuh dengan kata2 kawan akak yang berhati ustazah itew...

ape pun kita ni manusia kan..x tau ape akan jadi pada masa depan..

tp ape dia kata mmg betul...

korang rase cam ne lak?

so kalau kita spedo anak ikan ..adakah anak ikan akan spedo kita bila kita dah tua nanti....
mmmm mushkil ni....

senduk sayang walaupun ko dah kerepot..aku tetap sayang ko....aku spedo ko plak pas ni


Wednesday, 3 November 2010

ya allahhhhh streesssss nya hakuuuuuuuuu.......


Tuesday, 2 November 2010

pitam bangun pitam bangun

samekommmmmmmm

wah sebulan akak x goyang dobret di blog akak sendiri..dasar lupa daratan tul aku ni kan...maklum lah busy yang tiada batasan uollsss....

korang biase x dengan makcik2 yang suka dok masuk bakul angkat sendiri ni...puji diri sendiri..puji anak2 dia ...feeelingggggg kannn

ade lah makcik dekat2 umah akak ni..duk sebuk bertandang umah akak petang2 ajak mak akak anyam ketupat kannnn...kebetulan akak plak ade kat ruang tamu tengok tv...

mula2 cerita pasal sungai kotor..cerita kelab2 marhaban..ujong2 cerita pasal anak2 dia yang banyak duit konon2nya tu...

dia kata anak dia pandai tanpa batasan...beli kete besar...gaji anak dia sebulan leh beli kete kancil cash... anak dia chantek...ramai jantan2 rebut....

elehhhhhh akak syak umah dia ni kurang cermin atau pun mata makcik ni ada sikit lari alignment. dia x nampak ke anak dia tu macam cangkul buruk....sebab tu lah anak dia dapat jodoh ngan cina gemuk...opssssss

akak tetiba2 naik hantu ni ade sebab uolll..sebab dia kata akak ni asyik duk pakai kete buruk je...berani mati kannn..akak duk jeling2 muka mak akak...ala2 telinga kuar asap gitew kan....sian mak akak kena perli light2 oleh makcik itew...

akak diam je..then tiba lah masanya mak akak suruh akak kuarkan air....akak anta dengan sopan dan tertib gitew...akak senyum je kat dia....

then dia tidak semena2 attack akak...." ko ni dah keje cubalah beli kete elok skit..kete ko tu dah taraf timbang kati dah....buat malu je'.....
malu akak..x terdaya akak nak jawab...akak cuma dapat senyum je..



tetiba mak akak menjawab dengan nada yang tinggi dan tegas.." oooo dia dah order dan proton baru tu..ape tu ispira ke ape tah ala proton yang baru tu...kena booking dulu...bulan ni dapat lah"....

mak cik tu balas " oooo bagus....bagus kete tu... leh lah acik tumpang2 ko nanti yer..."...

sape ade benih pokok duit akak nak tanam!

ayooooo mati lah mane aku nak cari duit beli proton inspira ni....nanges....

then bila makcik tu dah balik mak akak cakap....

" ha tadi aku dah cover2 kan ko...ape lagi kumpul duit order kereta tu cepat..kalau xde buat malu je nanti"....


pitammmmmmmmmmm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...